Kom in contact

Heeft u vragen over de mogelijke subsidies of wilt u een offerte aanvragen? Wij staan voor u klaar met een passend advies.

Steensmuur. Wat is het?

Een steensmuur is een bouwterm die wellicht niet voor iedereen bekend in de oren klinkt, maar het is een essentieel onderdeel van veel woningen in Nederland en België. In essentie is een steensmuur een muur die is opgebouwd uit één laag bakstenen. Deze muren zijn vaak onderdeel van de buitenconstructie van een woning en vormen een belangrijke schakel in de isolatie en bescherming van uw huis. Maar wat houdt een steensmuur nu precies in? Hoe is deze opgebouwd en waarom is het zo belangrijk dat deze goed geïsoleerd is? En wat als uw woning een enkele of dubbele steensmuur heeft? We nemen u mee door de verschillende aspecten van het isoleren van steensmuren. We bespreken de methoden voor isolatie, de voor- en nadelen van een steensmuur en hoe Spoed Isolatie u hierbij professioneel en efficiënt kan ondersteunen. Bent u benieuwd naar hoe u uw woning energiezuiniger, comfortabeler en duurzamer kunt maken? Lees dan zeker verder!

Voordelen en nadelen van een steensmuur

Een van de voordelen van een steensmuur is de robuuste en duurzame constructie die het biedt. Ze zijn sterk en bieden een goede basis voor de woning. Aan de andere kant heeft een steensmuur zonder isolatie een zeer lage thermische efficiëntie, wat betekent dat het veel energie kost om uw woning warm te houden. Dit kan leiden tot hoge energierekeningen. Bovendien kunnen niet-geïsoleerde steensmuren problemen met vocht en condensatie veroorzaken, wat op den duur kan leiden tot structurele problemen en een ongezond binnenklimaat.

Steensmuur isoleren

Het isoleren van een steensmuur is cruciaal om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren. Een goed geïsoleerde steensmuur houdt de warmte in de winter binnen en de hitte in de zomer buiten, wat resulteert in een comfortabeler binnenklimaat en lagere energierekeningen. Er zijn diverse methodes om een steensmuur te isoleren, zoals het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van de muur, of het inspuiten van isolatiemateriaal in de spouw (indien aanwezig).

Enkele steensmuur isoleren (halfsteens)

Het isoleren van een enkele steensmuur, ook wel halfsteensmuur genoemd, is een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. Hierbij wordt meestal gekozen voor binnenisolatie. Dit houdt in dat er een voorzetwand met isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de muur wordt geplaatst. Deze methode is effectief, maar het betekent wel dat er ruimte aan de binnenzijde van de woning wordt ingenomen. Het is belangrijk dat dit proces zorgvuldig wordt uitgevoerd om koudebruggen en vochtproblemen te voorkomen.

Dubbele steensmuur isoleren

Een dubbele steensmuur, oftewel een spouwmuur, bestaat uit twee halfsteense muren met daartussen een ruimte (spouw). Deze spouw kan worden opgevuld met isolatiemateriaal, zoals EPS-parels, PIR-platen of minerale wol. Deze methode is efficiënt en heeft als voordeel dat er geen ruimte aan de binnenzijde van de woning verloren gaat. Het is van cruciaal belang dat dit op een professionele wijze gebeurt om vochtproblemen en warmtelekken te voorkomen.

Laat Spoed Isolatie uw huis professioneel isoleren!

Zoekt u een betrouwbare partner voor het isoleren van uw steensmuur? Spoed Isolatie is het antwoord! Wij zijn experts in het isoleren van woningen, inclusief steensmuren. Ons team van ervaren professionals werkt met de beste materialen en volgt de laatste technieken en normen. We adviseren u graag over de meest geschikte isolatiemethode voor uw situatie, en we zorgen voor een vlekkeloze uitvoering van de werkzaamheden. Met Spoed Isolatie kunt u rekenen op een warmer, comfortabeler en energiezuiniger huis. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en ontdek wat wij voor uw steensmuur kunnen betekenen!

“Heel Nederland helpen verduurzamen, samen worden we duurzaam”